Mistä kansallispuvut tulevat?

KANSALLISPUKU

Useita pukuja sovittuine osineen

Kansallispuku on kansanpuvun jäljennöksenä koottu puku, joita käytetään tänäkin päivänä juhla-asuna. Eri alueilla on omat kansallispukunsa, jotka perustuvat alueellansa aikanaan käytettyihin kansanpukuihin. Pukujen arvokkuutta ja historiallista alkuperää on pyritty suojelemaan erilaisilla kansallispukujen käyttöön ja valmistukseen liittyvillä ohjeilla ja suosituksilla. Suomen kansallispukukeskus vastaa kansallispukujen esittelystä sekä tallentamisesta Suomessa.

KANSANPUKU

Pukeutumistapa, jossa erilaisia asuja

Kansanpuvun määritelmä on laaja käsittäen useita erilaisia pukuja eri kulttuureista. Suomalaisten kansallispukujen esikuvina toimineet kansanpuvut olivat tavallisten ihmisten käyttämiä juhlavia asuja 1700-1800-luvuilla. Perinteisesti puvut erosivat toisistaan sukupuolen perusteella. Kullakin ihmisellä oli omanlaisensa puku, mutta samalla alueella asuvien puvut muistuttivat toisiaan. Pukuja yhdisti kerroksellisuus sekä jokaisen osan merkityksellisyys.

KANSALLISPUKUJEN OSIA

Puvut ovat useiden osien kokonaisuus

Kansallispukuun kuuluu yleisesti useampi näistä osista: leveä vyötäröstä rypytetty hame, villakankaiset housut tai polvihousut, pitkähihainen paita, liivi, takki, esiliina, vyö, tasku, päähine. Lisää tietoa kansallispukujen osista ja rakenteista löydät alla olevista linkeistä:

Kansallispukusanastoa

Suomalaiset kansallispuvut: Sanasto

Kansallispukujen lyhyt historia

1800-luvun lopulla ja 1900-luvun alulla Suomessa innostuttiin kaikenlaisesta kansanperinteestä. Siten myös kansanpuvuista kiinnostuttiin uudestaan ja pian haluttiin valmistaa kansanpukujen mukaisia uusia pukuja. Uusille puvuille keksittiin nimi kansallispuku.

Ensimmäiset kansallispuvut julkistettiin vuonna 1885, kun Venäjän vallan alla olleen Suomen kansanperinnettä esiteltiin Venäjän keisarinnalle.

Kansallispukujen suunnittelusta innostuttiin. Kansallismuseon työntekijät tutkivat museossa säilytettyjä vanhoja kansanpukuja ja niiden pohjalta suunniteltiin useita uusia kansallispukuja. Kansallispukujen suosio kasvoi: uusia pukuja valmistettiin runsaasti ja kansallispukukuvia painettiin erilaisiin tuotteisiin.

Tästä seurauksena myös aiemmin suunniteltuja kansallispukuja saatettiin tarkistaa esikuviensa, eli kansanpukujen, mukaisiksi. Tämä tarkoitti, sitä että puvun ulkomuotoa, materiaaleja ja tekniikoita muutettiin vastaamaan kansanpukua, jonka perusteella kansallispuku on koottu. Tämän vuoksi joistain kansallispuvuista on olemassa kaksi versiota: tarkistettu ja tarkastamaton.

Suomen käsityön museon yhteydessä toimiva Suomen kansallispukukeskus vastaa nykyään kansallispukuihin liittyvästä tutkimuksesta sekä pukujen tarkistuksista ja uusien pukujen kokoamisesta. Kansallispukukeskus myös kouluttaa ja tiedottaa kansallispukuihin liittyvissä asioissa.

Tämän vuoksi joistain kansallispuvuista on olemassa kaksi versiota: tarkistettu ja tarkistamaton. Kaikkia pukuja pidetään kuitenkin yhtä lailla kansallispukuina ja siten arvokkaina.

Kansallispukujen suunnittelu oli aluksi melko vapaata ja puvut muuttuivat suunnittelijoiden mielipiteiden mukaisesti. Tämä johtui siitä, että ohjeistus pukujen suunnitteluun oli vajavaista tai toisinaan sitä ei ollut lainkaan. Osa puvuista saattoi muistuttaa enää melko kaukaisesti kansanpukuja.

1970-luvulla kiinnostuttiin kansallispukujen aitoudesta, eli siitä että ne olisivat kansanpukujen kanssa samanlaisia. Ihmiset halusivat tietoa siitä, millaisia kansallispuvut olisivat mikäli ne muistuttaisivat esikuviaan. Tämän johdosta huolestuttiin siitä, että kansallispukuja oltiin suunniteltu vapaasti ilman tarkempia rajoituksia. Tämän seurauksena perustettiin Suomen kansallispukuneuvosto, joka alkoi valvomaan kansallispukuihin liittyviä asioita.

Suomen kansallispukuneuvosto otti kansallispukujen suunnittelussa tiukemman mallin: Uutta pukua varten tuli löytyä museossa säilyneitä kansanpuvun osia ja kappaleita tarpeeksi paljon. Niiden mukaan koottiin kansallispuku, jonka kaikki osat voitiin perustella museokappaleilla. Samalla varmistettiin, että kansallispuvuissa käytetyt materiaalit ja käsityötekniikat olisivat samoja kuin kansanpuvuissa.

TIESITKÖ? Kansallispuku on osa suomalaista kulttuuriperintöä.

Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita